Home

Wil jij jouw prestaties verbeteren? Binnen de sport of binnen het werk? Denk je dat dit niet kan? Vraag je jezelf als ouder weleens af of je de juiste begeleiding geeft? Zou je als coach weleens met iemand willen sparren over de (top)sport en de eigen rol/bijdrage daarin? Prestatiegedrag behelst meer dan alleen het sportgedrag in de wedstrijd. Het gaat ook om de voorwaarden om te presteren zoals de eigen (privé)situatie, het wonen, de financiën, gezin, relatie, enz.

Vaak is er wel een oplossing of antwoord te vinden. Het kan altijd, maar soms is het een puzzel en moet je volhardend zijn. Ik kan je daarbij helpen. Mijn lat leg ik altijd hoger dan jouw doel. ‘Imposssible is an attitude’ is mijn lijfspreuk.

Mijn praktijk is in Zuidlaren, mijn werkplekken zijn in het hele land. 

Diensten

Mentale training in consultvorm.

Denk daarbij aan het aanbrengen van het juiste spanningsniveau, op peil houden van het zelfvertrouwen, verbeteren van concentratie, omgaan met emoties, denktraining, omgaan met perfectionisme. Via opeenvolgende sessies/trainingen wordt aan jouw doel gewerkt. 

Mentale training in begeleidingsvorm voor teams en organisaties.

Een langere verbintenis waarbij samen met de coach/organisatie het einddoel van de ondersteuning bepaald wordt. Een helder tijdspad is de leidraad voor de interventies. Evaluaties vormen een vast onderdeel.

Teamtraining en ontwikkeling

Elk team kent een eigen ontwikkeling. Onderlinge verhoudingen en (werk)doelstellingen bepalen vaak wijze waarop gewerkt wordt. Kan het beter, efficiënter, doelgerichter met een menselijk gezicht? Die vragen neem ik graag met u door om te kijken of een interventieprogramma hier kan bijdragen aan een oplossing. 

Coaching

Het gebruiken van een coach om de eigen ontwikkeling te stimuleren of eens tegen het licht te houden is een goede gewoonte. We werken dan samen op basis van gelijkheid waarbij ik mijn ervaring en creativiteit inzet om jou helderheid te verschaffen over de eigen ontwikkeling.

Ouders

Als ouder(s) van een (top)sporttalent heb je vaak allerlei vragen. Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden en helpen of hoe gedraag ik me bij teleurstellingen? Wat mag ik van een coach/trainer verwachten en hoe kan ik beoordelen of mijn kind op de juiste wijze begeleid wordt? Op dit soort vragen kunt u een antwoord krijgen in de cursus voor ouders die we regelmatig aanbieden of in een individuele afspraak, waar u ook samen met uw kind naartoe kunt komen. Informeer naar de mogelijkheden.

Cogmed training

De Cogmed Werkgeheugen Training is een wetenschappelijk bewezen methode die door het trainen van het werkgeheugen het concentratievermogen kan verbeteren. Ook buiten de sport. De Cogmed Werkgeheugen Training kan onder begeleiding van een coach toegepast worden bij kinderen en volwassenen met concentratieproblemen, ADD, ADHD, burn-out en niet aangeboren hersenletsel (NAH):

Resultaten: gestructureerd werken, beter concentreren, overzicht bewaren, belangrijke informatie onthouden en afleidingen te leren negeren.

Via de site van Cogmed  kunt u meer informatie opvragen. Wanneer u een afspraak wilt maken voor een Cogmed traject, kunt u ons bellen voor een afspraak.

EMDR

Soms maak je zelf iets ergs of spannends mee dat je maar moeilijk kunt vergeten of dat je steeds maar bezighoudt. Met EMDR kunnen we onderzoeken of het een mogelijkheid biedt om dit soort ervaringen te verwerken op een gestructureerde manier. 

Bio- en neurofeedback

Met behulp van biofeedback (terugkoppeling van autonome processen) kun je veel over jezelf leren en jezelf leren sturen. Emotieregulatie en ontspanning zijn daar twee voorbeelden van. Bij neurofeedback krijg je feedback op het voorkomen van bepaalde hersenfrequenties, waardoor de concentratie kan verbeteren of juist ontspanning geleerd kan worden. 

  

Over mij

Sinds 1986 verzorg ik mentale training voor (top)sporters en (top)sportteams op nationaal, internationaal en Olympisch niveau. Ik ben betrokken bij TeamNL Noord in Heerenveen waar ik met talentvolle jonge sporters werk. Daarnaast ben ik actief als opleider van bondscoaches en trainers op het gebied van mentale training. Ik ben de initiatiefnemer van FAST, een intervisiegroep van 15 erg ervaren Europese sportpsychologen, die jaarlijks bijeenkomen om van elkaar te leren. De verbintenis met sport vloeit voort uit een lange carrière als volleyballer op het hoogste niveau in Nederland en als trainer.  Ik ben éen van de experts prestatiegedrag bij het NOC*NSF. Bovendien ben ik een gecertificeerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN ®.

Nu dus 36 jaar ervaring, de beginnersfouten de baas. Dag in dag uit werk ik met sporters. Een voorrecht! 

Men omschrijft mij als gedreven, enthousiast en betrokken. Ik sta bekend om mijn praktische suggesties en oplossingen. 

Ik leg de de lat voor mijzelf hoger dan jouw doel.

  

Werkwijze

Na een intake, van ongeveer 1 uur, bepalen we de route die we zullen volgen om succesvol bij jouw doel uit te komen. Gemiddeld heb je 6 tot 10 trainingen nodig om jouw doel te bereiken. Uitleg en praktische opdrachten wisselen elkaar af. Soms, op afspraak, kom ik ook kijken om te zien hoe het in de praktijk (nog niet) werkt. 

De bijeenkomsten duren meestal ongeveer 1 uur en kunnen op afspraak gepland worden door het hele land of online. Ik reis, jij presteert.

Ik heb een groot multidisciplinair en interdisciplinair netwerk van specialisten om me heen als ik zelf niet uitkom of te weinig van weet.

  

Kennis delen

Kennis delen

Gepubliceerd op: 24 mrt 2024

In juli 2024 vindt er een meerdaags internationaal FEPSAC congres plaats in Innsbruck (Oostenrijk) waar sportpsychologen vanuit de hele wereld kennis en ervaringen met elkaar delen om de atleet beter te kunnen begeleiden. De laatste inzichten en ontdekkingen komen er aan bod. Ik zie er nu al naar uit, de FEPSAC is de Europese organisatie voor de Sportpsychologie. Wij als leden van de VSPN zijn onderdeel van FEPSAC.

Lees verder
Einde topsportcarière

Einde topsportcarière

Gepubliceerd op: 24 mrt 2024

Sinds 2016 ben ik toegevoegd aan het Team Expert Prestatigedrag van NOC*NSF. Mijn opdracht, naast het begeleiden van sporters, is specifiek gericht op de transitie van het einde van de topsportcarriere. De eigen vaardigheden en ervaringen omzetten naar een maatschappelijke positie. Ik help deze (ex) sporters graag bij het maken van die overgang. Ik doe dat in nauwe samenwerking met @Work van NOC*NSF en mijn collega's Wanda Schapendonk en Sanne Kerkhof (ex shorttrackster). Heb je vragen tegen het einde van jouw loopbaan als sporter, neem gerust contact op.

Lees verder
Oudercursus

Oudercursus

Gepubliceerd op: 24 mrt 2024

Ook in 2024 gaat er een oudercursus van start. Deze gaat 3 avonden omvatten en wordt gegeven door Jutta Hulshof en Hardy Menkehorst, beiden expert prestatiegedrag van het NOC*NSF. Centraal staat de vraag hoe een ouder kan bijdragen aan de ontwikkeling van hun zoon of dochter op persoonlijk en sportief vlak. Data volgen nog.

Lees verder

Contact en tarieven

Heb je een vraag of een suggestie, neem dan nu contact op. 

De tarieven voor mijn diensten kunnen verschillen afhankelijk van de activiteit. Soms valt mijn activiteit onder een zorgverzekeraar bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis Achmea, FBTO en Interpolis, soms niet. Helaas is er niet altijd duidelijkheid. Kijk voor 2024 even goed naar de mogelijkheden.

Voorafgaand aan onze samenwerking verkennen we ook de vergoedingsmogelijkheden. Je kunt de folder aanvragen waar we een samenvatting geven van de huidige tarieven en voorwaarden. Ga naar het contactformulier en vraag die aan. 

Tel: 06 - 54 26 07 15
Mail: info@sportpsycholoog-hardy.nl

    

Terug naar boven